Aile Danışmanlığı Nedir?

Aile Danışmanlığı Nedir?

Aileler, toplumların en küçük yapı birimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Nesli geleceğe aktarmak ve toplumsal duyarlığı yüksek olan çocuklar yetiştirmek konusunda akla ilk gelen sosyal kurum ailedir. Ailelerin geçmişten günümüze kadar birçok sorunlarla mücadele ettiğin aşikârdır. Boşanma, evlilik, şiddetli geçimsizlik ve çocuklarla ilgili yaşanabilecek birçok sorun aileleri zor durumda bırakmaktadır. Aile danışmanlığı nedir? Kısaca açıklamak gerekirse bu gibi sorunlara karşı aile bireylerine psikolojik yardım desteği veren profesyonel kişilerdir. Uzman olarak eğitimini tamamlayan bu kişiler aile danışmanlığı sürecinde sizlere farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır.

Aile bireyleri zihinsel ve duygusal anlam bazen problem yaşayabilir, karşıdaki kişiye gereksiz yüklemeler yapabilir. Aile danışmanı çeşitli ödevler vererek kalıplaşmış düşüncelerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Örnek olarak her sabah kahvaltıyı hazırlayan anne bir gün kendini iyi hissetmediği için bu eylemi erteleyebilir. İşte bu aşamada eşi otomatik düşüncelerin etkisi altına girebilir ve eşinin kahvaltıyı hazırlamamasını kendisine bağlayabilir. Aile danışmanı bu gibi durumlarda karşıdaki kişiye alternatif düşünceler yazdırır, bu düşünceler olumludur ve kişinin farklı açıdan olayı ele almasını sağlar. En basit örneği ile bu şekilde Aile danışmanlığı nedir? Soruna cevap verebiliriz.

Aile danışmanı tüm aile bireyleri ile çalışır ve sonunda ortak bir yargı oluşturur. Aile bireyleri bu süreç sonunda gereksiz düşüncelerin etkisinden kurtulur ve aile normal bir şekilde varlığını sürdürür. Empati kazanımı, karşılıklı anlayışlı davranma ve farkındalık kazanma aile danışmanının kazandırmak istediği hedefler arasında yer almaktadır.

Aile Danışmanlığında Terapistin Rolü Nedir?

 

Aile danışmanı kesinlikle bireylere nasıl davranması gerektiğini söylemez. “Balık tutma, tutmayı öğret” sözünden esinlenen danışmanlar yaşanan problemin aile bireylerinin çözmesini sağlamaktadır. Bu süreçte aile fertleri deneyimsiz ve ne yapacağını bilemediği için sorunlar her geçen gün büyüyebilir hatta boşanmaya kadar gelebilir. Aile danışmanlığı nedir? Özetle açıklayamaya çalıştık, aile danışmanının bir takım görev ve sorumluluklarını da şimdi maddeler halinde sizlerle paylaşalım;

  • Terapiye neden olan sorunu aile bireyleri ile ortak bir şekilde belirleme
  • Terapi sonundaki hedefi aile bireylerinin bulmasını sağlama
  • Boşanma, geçici ayrılık, evlilik, çocuk yetiştirme, ev yönetimi ve maddi yönetim konusunda aileleri bilgilendirme
  • Aile bireylerine sorunları çözmesini için pratik ve yapıcı bakış açıları kazandırma
  • Testler ve ev ödevleri uygulama
  • Sürekli olarak özetleme yaparak terapinin durumunu kontrol etme